Image

prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr.med.

Naslov rada: Rodna neusklađenost u djece i adolescenata – važnost multidisciplinarnog pristupa

Ishodi učenja:
1. Razumjeti značenje pojmova spol, rod, rodni identitet, rodna neusklađenost, rodna
disforija
2. Upoznati dijagnostičke kriterije i terapijski postupnik za djecu/adolescente s rodnom disforijom
3. Osvijestiti važnost psihološke podrške i primjerene verbalne komunikacije kojom se poštuje rodni identitet djeteta/adolescenta

CV

Specijalist pedijatrije, subspecijalist pedijatrijske endokrinologije i dijabetologije, Klinika za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice.
Diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1991.); specijalist pedijatrije (2000.) i uži specijalist pedijatrijske endokrinologije (2010.). Zaposlena u Klinici za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice, stekla primarijat (2012.). Pohađala poslijediplomske studije iz Kliničke farmakologije i Kliničke pedijatrije na Medicinskom fakultetu te doktorski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; obranila temu doktorske disertacije iz područja zdravstvene kineziologije. Područje užeg interesa: pretilost, šećerna bolest, bolesti štitnjače. Autor i koautor brojnih stručnih i znanstvenih radova, publikacija, priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu te autor nekoliko poglavlja u udžbenicima i sveučilišnim priručnicima. Predavač na više tečajeva trajnog medicinskog usavršavanja liječnika te na kolegiju "Pedijatrijska endokrinologija i dijabetes" u okviru Internističkog poslijediplomskog studija iz endokrinologije i dijabetesa. Sudjelovala u nekoliko istraživanja na području intervencijskih ispitivanja lijekova. Aktivno učestvuje u radu Hrvatskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes, čiji je potpredsjednik. U suradnji s Hrvatskim Savezom dijabetičkih udruga i Zagrebačkim dijabetičkim društvom sudjeluje u edukaciji roditelja djece oboljele od šećerne bolesti te je godinama uključena u rad ljetnog edukativno-rekreativnog kampa za djecu i mlade sa šećernom bolesti.

Search