Image

Doc. prim. dr. sc. Orjena Žaja, dr. med. viši znanstveni suradnik

Naslov rada: Dijete i dijeta

Ishodi učenja:
1. Razumjeti utjecaj prehrane u djetinjstvu na cijeloživotno zdravlje
2. Znati razlike između terapijskih dijeta i alternativne prehrane s naglaskom na potencijalne nutricijske rizike najčešće korištenih dijeta iz ovih skupina
3. Usvojiti smjernice prevencije pretilosti i poremećaja u jedenju kod djece i adolescenata

CV

Orjena Žaja, specijalistica pedijatrijske gastroenterologije, primarijus, docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zdravstvenog Veleučilišta, viši znanstveni suradnik i viši predavač iz područja kliničkih medicinskih znanosti. Predsjednica Hrvatskog Društva za Pedijatrijsku Gastroenterologiju, Hepatologiju i Prehranu- HDPGHP, HLZ-a.
Predstojnica Klinike za pedijatriju, Voditeljica Ureda za medicinsku izobrazbu liječnika i Centra za poremećaje u jedenju kod djece i adolescenata, KBC Sestre milosrdnice, jedinog centra u RH gdje se od 1985. sustavno multidisciplinarno liječe djeca s anoreksijom nervozom. Diplomirala i obranila znanstveni magisterij Medicinskog fakulteta te doktorsku disertaciju na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Nakon specijalizacije rad nastavlja u KBC Sestre milosrdnice, mjestu prvog zaposlenja. Poseban interes su poremećaji u jedenju i klinička prehrana. Publicirala preko 140 radova i nastavnih tekstova, urednica sveučilišnog udžbenika i 4 priručnika stalnog usavršavanja, koautorica 4 sveučilišna udžbenika. Stručno se usavršava u zemlji i inozemstvu, održala preko 150 predavanja na domaćim i međunarodnim skupovima. Sudjeluje u diplomskoj i poslijediplomskoj nastavi Medicinskog fakulteta u Splitu, Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te ZVU. Suradnica brojnih domaćih i međunarodnih projekata. Voditeljica RCT studije, prve u svijetu o probioticima u djece s anoreksijom nervozom, nagrađene od ESPGHAN-a. Dobitnica nagrade Metaboličke sekcije HPD-a 'Dijagnoza godine’. Majka dvoje djece i aktivna sportašica. Višestruka pobjednica Otvorenog prvenstva HLZ-a u tenisu za liječnice.

Search